2012. január 16., hétfő

Mézes krémes

Az egyik kedvencem, már kicsi koromban is mindig levágattam anyával a szélét, soha nem bírtam kivárni míg megpuhul! :D De ezzel biztosan nem vagyok egyedül....

Hozzávalók:
Tészta:
  • 60 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 4 dkg zsír vagy 6 dkg vaj
  • 3 ek. méz
  • 3,5 ek. tej
  • 20 dkg cukor
  • egy kiskanál szódabikarbóna
Krém:
  • 28 dkg vaj
  • 28 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 dl tej
  • 2-2.5 ek. búzadara
  • a kedvenc lekvárunkból 3-4 ek. (nálunk általában vegyesgyümi)
  • 10 dkg ét tortabevonó
Elkészítés:
A tojást összekeverjük a zsíradékkal, a szódabikarbónával, a mézzel, a tejjel meg a cukorral, és gőz fölött sűrűre főzzük. Még melegen a lisztet beleszitáljuk és meglisztezett deszkán összegyúrjuk. Négy egyforma részre osztjuk, vékonyra nyújtjuk és zsírozott-lisztezett tepsiben világos lapot sütünk belőle. Ezután elkészítjük a krémet: a tejből és a darából sűrű tejbegrízt készítünk. Míg hűl, a vajat habosra keverjük a kétféle cukorral, majd belekeverjük a tejbegrízt is. Következik az összeállítás. A krém felét rákenjük az egyik lapra, majd ráhelyezünk egy másikat és megkenjük a választott lekvárunkkal. Egy újabb lappal befedjük, megkenjük a krém másik felével, majd befedjük a negyedik lappal és lenyomatjuk. (Mi úgy szoktuk, hogy egy tálcát teszünk a tetejére és megpakoljuk liszttel és cukorral, így rendesen megpuhul, és szeletelés után nem fog szétesni!) Gőz fölött pici olajjal megolvasztjuk a csokoládét, rákenjük a tetejére és jól behűtjük.


Nyam-nyam! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése