Anyukám bevállt receptje, én is tőle tanultam, (mint a legtöbb fortélyt), és nyugodt szívvel állíthatom, hogy ezzel a recepttel bátran próbálkozhat egy kezdő is. (Saját tapasztalat! :D) Megfelelő eszközök és egy kis odafigyelés....ennyi kell és meglátjátok majd hogy nem is olyan nagy dolog ez a piskóta!
Tehát a lényeg....Türelem! Türelem kell a tojássárgája és a cukor elkeveréséhez, a hab felveréséhez, a tészta egyneművé tételéhez és persze a sütéshez is, hisz nem nyitogathatjuk csak úgy azt a sütőajtót! Ez az adag, amit most megosztok Veletek, egy kb. 30x20 cm-es tepsihez elég, nálunk ebből általában hólabda készül. Ha csak piskótatekercset szeretnétek, akkor elég 5 tojásra csökkenteni az adagot, ugyanígy a többi hozzávalónál is.
Nézzük a hozzávalókat:
- 8 tojás
- 8 csapott ek. kristálycukor
- 8 púpos ek. rétesliszt
- csipet só
Először is, kibéleljük a kiválasztott tepsialanyunkat sütőpapírral, a sütőt pedig előmelegítjük. A tojásokat szétválaszjuk, fehérjét sárgáját egy-egy nagyobb tálba. A sárgájához hozzáadjuk a kristálycukor kb 3/4 részét és a csipet sót, majd egyneművé keverjük robotgéppel úgy, hogy a cukor szemcséi teljesen elolvadjanak. Ezután a fehérjét majdnem kész habbá verjük, majd hozzáadva a maradék cukrot, olyan kemény habot verünk, hogy ha fejjel lefelé tartjuk a tálat, a hab "mozdulatlan marad". A lisztet rászitáljuk a tojássárgájás keverékre, majd 2 ek. habot is hozzáteszünk és elkeverjük. Ha már egynemű, mehet a többi hab is, de nagyon óvatosan, csak forgassuk, ne törjük, mert akkor oda az egész! A tepsibe simítjuk, majd a sütőbe toljuk. Az első 5 percben erős lángnál, majd mérsékelt tűznél sütjük tovább. Sütési idő kb 20 perc. A sütés elején TILOS kinyitni a sütőajtót, ezt majd csak a 15. perc környékén tegyük meg! Ha kész, konyharuhára teszünk egy darab sütőpapírt és arra borítjuk. Lehúzzuk róla a papírt és hűlni hagyjuk.
Ha kakaós lapot szeretnénk, a 8 ek. liszt helyett 6 ek. liszt és 2 ek. kakaó kell hozzá.
Ha piskótatekercset készítünk, akkor sütés után eltávolítva a papírt feltekerjük, és így takarjuk le konyharuhával vagy sütőpapírral.
Nálunk nem igazán gyakori az egyszerű piskótatekercs. Ami viszont minden Karácsonykor szerepel az étlapon az a hólabda. Egy kakaós és egy sima tészta, vajas pudingos krémmel. Nagyon sok változata van, én most nem írom le a miénket, mert bizony titkos! :)
De azért itt van két kép, hogy hiteles legyek! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése