2012. január 11., szerda

A tökéletes piskóta....nem lehetetlen!

Tojás, liszt, cukor és egy csipetnyi só....igazából ennyi a recept. De hogy hogyan, mennyit, mivel és mennyi ideig, az már más kérdés. Összeesik, kívül megég, belül még nyers, odaragad, morzsálódik, kiszárad, sorolhatnám még hogy mennyi baja lehet egy ártatlan piskóta tésztának, de inkább leírom azt, hogyan küszöbölhetjük ki a problémákat.
Anyukám bevállt receptje, én is tőle tanultam, (mint a legtöbb fortélyt), és nyugodt szívvel állíthatom, hogy ezzel a recepttel bátran próbálkozhat egy kezdő is. (Saját tapasztalat! :D) Megfelelő eszközök és egy kis odafigyelés....ennyi kell és meglátjátok majd hogy nem is olyan nagy dolog ez a piskóta! 

Tehát a lényeg....Türelem! Türelem kell a tojássárgája és a cukor elkeveréséhez, a hab felveréséhez, a tészta egyneművé tételéhez és persze a sütéshez is, hisz nem nyitogathatjuk csak úgy azt a sütőajtót! Ez az adag, amit most megosztok Veletek, egy kb. 30x20 cm-es tepsihez elég, nálunk ebből általában hólabda készül. Ha csak piskótatekercset szeretnétek, akkor elég 5 tojásra csökkenteni az adagot, ugyanígy a többi hozzávalónál is.

Nézzük a hozzávalókat:
  • 8 tojás
  • 8 csapott ek. kristálycukor
  • 8 púpos ek. rétesliszt
  • csipet só
Az elkészítés:
Először is, kibéleljük a kiválasztott tepsialanyunkat sütőpapírral, a sütőt pedig előmelegítjük. A tojásokat szétválaszjuk, fehérjét sárgáját egy-egy nagyobb tálba.  A sárgájához hozzáadjuk a kristálycukor kb 3/4 részét és a csipet sót, majd egyneművé keverjük robotgéppel úgy, hogy a cukor szemcséi teljesen elolvadjanak. Ezután a fehérjét majdnem kész habbá verjük, majd hozzáadva a maradék cukrot, olyan kemény habot verünk, hogy ha fejjel lefelé tartjuk a tálat, a hab "mozdulatlan marad". A lisztet rászitáljuk a tojássárgájás keverékre, majd 2 ek. habot is hozzáteszünk és elkeverjük. Ha már egynemű, mehet a többi hab is, de nagyon óvatosan, csak forgassuk, ne törjük, mert akkor oda az egész! A tepsibe simítjuk, majd a sütőbe toljuk. Az első 5 percben erős lángnál, majd mérsékelt tűznél sütjük tovább. Sütési idő kb 20 perc. A sütés elején TILOS kinyitni a sütőajtót, ezt majd csak a 15. perc környékén tegyük meg! Ha kész, konyharuhára teszünk egy darab sütőpapírt és arra borítjuk. Lehúzzuk róla a papírt és hűlni hagyjuk.

Ha kakaós lapot szeretnénk, a 8 ek. liszt helyett 6 ek. liszt és 2 ek. kakaó kell hozzá.

Ha piskótatekercset készítünk, akkor sütés után eltávolítva a papírt feltekerjük, és így takarjuk le konyharuhával vagy sütőpapírral.

Nálunk nem igazán gyakori az egyszerű piskótatekercs. Ami viszont minden Karácsonykor szerepel az étlapon az a hólabda. Egy kakaós és egy sima tészta, vajas pudingos krémmel. Nagyon sok változata van, én most nem írom le a miénket, mert bizony titkos! :)

De azért itt van két kép, hogy hiteles legyek! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése