Tészta:
Hozzávalók:
- 1 narancs
- 4 tojás
- 17 dkg cukor
- 8 dkg vaj
- 15 dkg liszt
- 1 tasak sütőpor
- a locsoláshoz: fél citrom és 1 narancs leve, 1 csapott ek porcukor
Kivajazunk és lisztezünk egy kb. 15-20 cm átmérőjű tortaformát. A narancsot folyóvíz alatt alaposan megmossuk, majd a héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. A tojások fehérjéből kemény habot verünk pár csepp citromlével. Habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral és a vajjal, majd beledolgozzuk a narancs levét és reszelt héját. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, csipet sóval és a tójásos keverékbe dolgozzuk. Ezután beleforgatjuk óvatosan a tojáshabot is. A tortaformába simítjuk és 30-35 percig sütjük. Ha kész, (tűpróba!) a formában hagyjuk kihűlni, majd két lapba vágjuk. A locsoláshoz összekeverjük a narancs és citrom levét, beleszitáljuk a porcukrot és ezzel a keverékkel "öntözzük meg" a tésztalapokat.
Krém:
Hozzávalók:
- 1 citrom
- 2,5 dl tejszín
- 2 dl citromos joghurt
- 4 ek. porcukor
- 1 tasak zselatinfix
- 1 narancs a díszítéshez
A citromot megmossuk, héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. Kikeverjük a citromos joghurtot a citrom héjával és levével, a porcukorral, majd beleforgatjuk a tejszínt és a zselatinfixet.
A már kész tésztát megkenjük a krém szűk felével, majd a maradékkal bevonjuk a tortát és rózsákat nyomunk a tetejére csillagcsöves habzsákból. A rózsákba narancs negyedeket nyomhatunk. Jól behűtve tálaljuk! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése