2012. január 9., hétfő

Citrom-narancs torta

A könyégik csoki és fondant után jöjjön egy kicsit savanykásabb ízvilág....talán jól is fog esni a sok édesre! :) Ezt a tortát egyébként apa 56. szülinapjára sütöttem. A Kiskegyed konyhája 2010. szeptemberi számából való és egy picit eltértem az eredeti receptől. Most a saját változatot osztom meg veletek! :)

Tészta:


Hozzávalók:
  • 1 narancs
  • 4 tojás
  • 17 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • a locsoláshoz: fél citrom és 1 narancs leve, 1 csapott ek porcukor
Elkészítés:
Kivajazunk és lisztezünk egy kb. 15-20 cm átmérőjű tortaformát. A narancsot folyóvíz alatt alaposan megmossuk, majd a héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. A tojások fehérjéből kemény habot verünk pár csepp citromlével. Habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral és a vajjal, majd beledolgozzuk a narancs levét és reszelt héját. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, csipet sóval és a tójásos keverékbe dolgozzuk. Ezután beleforgatjuk óvatosan a tojáshabot is. A tortaformába simítjuk és 30-35 percig sütjük. Ha kész, (tűpróba!) a formában hagyjuk kihűlni, majd két lapba vágjuk. A locsoláshoz összekeverjük a narancs és citrom levét, beleszitáljuk a porcukrot és ezzel a keverékkel "öntözzük meg" a tésztalapokat.

Krém:

Hozzávalók:
  • 1 citrom
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 dl citromos joghurt
  • 4 ek. porcukor
  • 1 tasak zselatinfix
  • 1 narancs a díszítéshez
Elkészítés:
A citromot megmossuk, héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. Kikeverjük a citromos joghurtot a citrom héjával és levével, a porcukorral, majd beleforgatjuk a tejszínt és a zselatinfixet.
A már kész tésztát megkenjük a krém szűk felével, majd a maradékkal bevonjuk a tortát és rózsákat nyomunk a tetejére csillagcsöves habzsákból. A rózsákba narancs negyedeket nyomhatunk. Jól behűtve tálaljuk! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése