Tészta:
Hozzávalók:
- 15 dkg cukor + 6dkg a tojásfehérje habba
- 26,5 dkg liszt
- 1,15 dl tej
- 1,15 dl olaj
- 3 tojás
- 3/4 cs sütőpor
A cukrot, a tejet és az olajat tálba tesszük, hozzáadjuk a 3 tojás szétválasztott sárgáját, majd elkeverjük. A fehérjéket egy másik tálban pár csepp citromlével felverjük majd a cukrot hozzáadva kemény habot verünk belőle. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd rászitáljuk az olajos cukros keverékre, majd mixerrel beledolgozzuk. Végül fakanállal beleforgatjuk a fehérjehabot, majd egy 26 cm átmérőjű vajazott-lisztezett tortaformában megsütjük kb 30-35 perc alatt. (Tűpróba!) A formában hagyjuk kihűlni, majd sablon segítségével formára vágjuk.
Krém:
Hozzávalók:
- 20 dkg cukor
- 2 ek víz
- 2 ek tej
- 2 ek kakaó
- 20 dkg vaj (én margarinnal készítettem)
- 3 tojás
- 1,5 csapott ek liszt (kb. 15 g)
- ízlés szerint rum
A cukrot szárazon elkeverjük a liszttel és a kakóval, majd hozzáadjuk a vizet, tejet, rumot és a tojásokat is. Egy kézi habverő segítségével jól elkeverjük. Ezután egy vastag falú edényben, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük, úgy hogy pöfögjön kicsit. (Mint a tejbegríz.)
Hideg vízbe állítva, néhányszor megkeverve kihűtjük. A puha margarint kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a a főzött krémet.
Fondant:
Hozzávalók:
- 1 ek zselatin
- 6 ek víz
- 1 ek margarin
- 2 ek méz
- porcukor, amennyit felvesz (én 1kg-mal indultam az elkészítésnek és kb olyan 15 dkg maradt meg)
Elkészítés:
A porcukrot alaposan átszitáljuk, kb a felét egy nagy tálba rakjuk. A zselatint elkeverjük a vízzel, vízgőz fölött felmelegítjük, majd mikor már jó forró hozzáadjuk a margarint és a mézet, és addig kavarjuk míg teljesen szétolvad benne. A tálban lévő porcukorhoz öntjük, majd kanállal elkezdjük keverni. Ha már a kanállal nem megy, a kezünkkel folytatjuk a műveletet. folyamatosan adagoljuk a porcukrot, míg elérjük a kívánt állagot. Fóliába csomagolva, szobahőmérsékleten egy napot pihentetjük. Ha keménynek találnánk másnap, betehetjük pár másodpercre a mikróba, illetve margarint gyúrhatunk bele.
Összeállítás:
A már cicafej alakúra "szabott" tésztát 3 lapba vágom. Ezt úgy a legegyszerűbb, ha a tészta szélét éles késsel körben bevágjuk, majd egy erős cérnát illesztünk köré, és határozott mozdulattal meghúzzuk. Megtöltöttem a lapokat, kívül is bekentem a csokikrémmel, majd hűtőbe raktam. Miután megdermedt, újabb réteg csokikrém került rá és a végén egy hidegvizes késsel elsimítottam a felületet. Mehet vissza a hűtőbe. Közben kinyújtottam a fondantom két csík folpack között, hogy egyenletes maradjon. Bevontam vele a tortát, a felesleget levágtam, majd elkezdtem örülni, mert ez már tényleg kezdett egy HK-re hasolítani. A maradékot színeztem ételfestékkel, és megcsináltam a masnit, szemeket, orrot és bajszokat. Ekkor már én sem hittem el, hogy ezt tényleg én csináltam, úgyhogy bátyámért kiáltottam, aki nyomban meg is örökítette a remekművet! :)
És íme Ő:
"Dead" Kitty :( :D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése